Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μ. Ευσταθιάδης: Στοχοποιήθηκα επειδή υπήρξα στην πρώτη γραμμή (Αναδημοσίευση)

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, το έτος 2007, ο δήμος Ελληνικού συνεπικουρούμενος από φορείς και πολίτες απ’ όλη την Αττική, έδωσε τη μεγάλη μάχη για ελεύθερες παραλίες στην Αττική.
Ο πολύμηνος αγώνας οδήγησε σε μια εμφατική νίκη, αφού ένα μέρος της παραλίας του Αγίου Κοσμά απελευθερώθηκε και δόθηκε προς χρήση, ελεύθερα στους λουόμενους.

Τα γεγονότα ξεκίνησαν στις 24 Απριλίου 2007, όταν δύο αντιδήμαρχοι του δήμου Ελληνικού (Ν. Σούγελας – Ν. Ντάλλας) πήγαν στην περιοχή προκειμένου να εποπτεύσουν τη διαδικασία σφράγισης των παράνομων εγκαταστάσεων στην παραλία του Ελληνικού (Galazio). Το αποτέλεσμα ήταν να δεχτούν επίθεση και να καταλήξουν δαρμένοι στο τμήμα, κρατούμενοι έπειτα από μήνυση που κατέθεσε η επιχείρηση.
Λίγες μέρες μετά, εκδηλώθηκε μαζική επιχείρηση απομάκρυνσης των κιγκλιδωμάτων από την παραλία, που οδήγησε στο άνοιγμα της πλαζ του Αγίου Κοσμά. Την ίδια χρονική στιγμή υπήρξε πολυήμερη απεργία πείνας του δημάρχου Ελληνικού Χρήστου Κορτζίδη, που είχε προκαλέσει αίσθηση, ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της τοπικής ειδησεογραφίας και απασχολώντας τα μεγαλύτερα μέσα της χώρας και όχι μόνο.  
Τα γεγονότα πολλά όπως και οι «συγκρούσεις» μεταξύ των νυκτερινών κέντρων που «εκμεταλλεύονταν» για πολλά χρόνια την παραλία και του δήμου. Αποτέλεσμα αυτού, υποβλήθηκαν δεκάδες μηνύσεις κατά του δημάρχου, δημοτικών συμβούλων και υπαλλήλων του δήμου, με πολλές εξ αυτών να εκκρεμούν μέχρι και σήμερα, έξι χρόνια μετά…
Στις αρχές του 2012 εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό η μήνυση κατά του Μιλτιάδη Ευσταθιάδη που διεξήχθη ερήμην του. Η κατηγορία που τον βαραίνει είναι για κλοπή κάμερας, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Μέσα στο χρόνο νέο δικαστήριο -αυτή τη φορά στο εφετείο- εκδίκασε την ίδια υπόθεση, καταδικάζοντας τελικά τον υπάλληλο και βάζοντάς τον σε μεγάλες περιπέτειες. Η ενοχή του εργαζόμενου, βασίστηκε στη γραπτή κατάθεση μάρτυρα που ουδέποτε εμφανίστηκε στο δικαστήριο.
Από τον Ιανουάριο του 2013, ο Μιλτιάδης Ευσταθιάδης, τέθηκε σε «αυτοδίκαιη αργία» κατ’ εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ΦΕΚ 224/Α/12-11-2012 με αντικείμενο τα μέτρα εφαρμογής του Mνημονίου 3 και του μεσοπρόθεσμου 2013-2016. Ενώ ο εργαζόμενος είναι αντιμέτωπος τόσο με τη δίωξη όσο και με την «αυτοδίκαιη αργία», η περιπέτειά του αυτή καθορίζει την επιβίωση του ίδιου και της οικογένειας του, αφού έχασε τη δουλειά του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η διάταξη της ΠΝΠ με την οποία προβλέπεται «αυτοδίκαιη αργία» όχι με αμετάκλητη καταδίκη, αλλά ακόμα και με αμετάκλητη παραπομπή σε δίκη για ορισμένα αδικήματα, έχει γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων και ενστάσεων. Για το λόγο αυτό, η Α∆Ε∆Υ έχει καταθέσει προσφυγή ακύρωσης της στο Συμβούλιο Επικράτειας. «Η κυβέρνηση με την διάταξη αυτή της ΠΝΠ όχι μόνο προωθεί τις απολύσεις στο δημόσιο,  που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, αλλά δημιούργησε ένα εργαλείο τρομοκράτησης και χειραγώγησης των εργαζομένων και του κινήματός τους», σημειώνει σε ψήφισμά του, ο ενιαίος πλέον δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης.  
Αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο 
Στις 8 Φεβρουαρίου συζητήθηκε η αίτηση αναίρεσης της καταδικαστικής απόφασης για τον Μιλτιάδη Ευσταθιάδη στον Άρειο Πάγο. Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την αποδοχή της αίτησης αναίρεσης και αν γίνει δεκτή από τον Άρειο Πάγο (η απόφαση θα βγει σε ένα με δύο μήνες) θα σταλεί η υπόθεση του κ. Ευσταθιάδη, να ξαναδικαστεί στο εφετείο. 
Ο Μιλτιάδης Ευσταθιάδης μιλά στην «Αττική Freepress» 
Ο εργαζόμενος του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, Μιλτιάδης Ευσταθιάδης, μίλησε στην «ΑττικήFreepress» για όσα του συνέβησαν, δηλώνοντας δυνατός και ακμαίος να δώσει ακόμα μια μάχη, προκειμένου να υπερασπιστεί την αθωότητά του και να αποκαταστήσει την αδικία που έχει γίνει στο πρόσωπό του.   
«Η ελεύθερη πλαζ του Ελληνικού από τις 10 Ιουνίου του 2007 ξεκίνησε να διαχειρίζεται από το δήμο Ελληνικού. Εγώ βρέθηκα εκεί από την πρώτη μέρα που άνοιξε τις πύλες της, για τους πολίτες όλου του λεκανοπεδίου. Στις 11 Ιουνίου έδωσα το «παρών» με την ιδιότητα του εργαζομένου. Μάλιστα, εκείνη τη μέρα ήρθα αντιμέτωπος και με το πρώτο μου αυτόφωρο. Άνθρωποι της εταιρείας που διαχειριζόταν τον χώρο, παρουσίασαν φωτογραφίες που με εμφάνιζαν με το συνεργείο που είχε αναλάβει την εργασία, να κόψει τα κάγκελα. Ως την 31η Ιουλίου όπου και υπήρχε παρουσία της αστυνομίας, δεν ξαναενοχλήθηκα. Από εκείνη την ημερομηνία και μετά όμως δέχθηκα πολλές μηνύσεις και αυτόφωρα», μας δηλώνει αρχικά ο κ. Ευσταθιάδης.   
Άδικη κατηγορία
Μιλώντας για την κατηγορία που τον οδήγησε και στην «αυτοδίκαιη αργία» μας λέει: «Κατηγορούμαι για μια κλοπή κάμερας με μια μαρτυρία ενός ανθρώπου που δεν ήρθε ποτέ στο δικαστήριο. Η έκθεση της αστυνομίας είναι διαφωτιστική. Η Άμεσος Δράση, την ημέρα που με κατηγορούν, με βρήκε στην παραλία, καταγράφοντας το συμβάν. Η εταιρεία υποστηρίζει πως η κάμερα αυτή βρισκόταν σε χώρο των μαγαζιών. Η αστυνομία βεβαιώνει πως δε βρήκε κάμερα στην παραλία, παρά μόνο ένα στύλο. Πρόκειται για μια κατασκευασμένη κατηγορία, γεγονός που έγινε κατ’ επανάληψη. Πολλές φορές βρέθηκα κατηγορούμενος για διατάραξη οικιακής ειρήνης, τη στιγμή που έμπαινα στον χώρο για να δουλέψω, όπως και άλλοι συνάδελφοί μου από τον δήμο».
Και προσθέτει: «Θεωρώ πως στοχοποιήθηκα επειδή όλο το διάστημα του αγώνα για ελεύθερες παραλίες υπήρξα στην πρώτη γραμμή. Όχι μόνο εγώ αλλά και αρκετοί άλλοι άνθρωποι. Μηνύθηκαν πολλοί, όπως οι συνάδελφοί μου οδηγοί τον πούλμαν, που έφερναν τον κόσμο για να κάνει το μπάνιο του, νυχτοφύλακες, εθελοντές, αιρετοί και ο δήμαρχος. Μηνύσαν ακόμα και μια λουόμενο. Περίπου 85 μηνύσεις έγιναν για την παραλία. Μόνο οι δικές μου είναι πάνω από 20. Σε πολλές εξ αυτών έχω απαλλαγή με βούλευμα, δε πήγαν καν στα δικαστήρια. Προσωπικά έχω να αντιμετωπίσω δικαστήρια, πάντα για το θέμα της παραλίας, μέχρι και το 2016».  
Το «κύμα» αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε μετά την «αυτοδίκαιη αργία» του Μιλτιάδη Ευσταθιάδη ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Φορείς, Σύλλογοι, Συνδικάτα Εργαζομένων, Πολιτικά Κόμματα εξέφρασαν τη συμπαράστασή του. «Δεν αισθάνθηκα ποτέ μόνος μου. Ο αγώνας που δόθηκε στην παραλία του Ελληνικού ήταν ένας συλλογικός αγώνας και εγώ έβαλα ένα μικρό πετραδάκι σε αυτόν. Η δική μου προσφορά είναι πολύ μικρή μπροστά στο μεγάλο γεγονός της απελευθέρωσης της παραλίας. Πολλοί άνθρωποι όλοι μαζί καταφέραμε το γεγονός αυτό.
Επίσης, πολύ μεγάλη είναι και η υποστήριξη και η συμπαράσταση που έχω το διάστημα αυτό, που έχω βρεθεί κατηγορούμενος και σε “αυτοδίκαιη αργία”. Το γεγονός αυτό μου δίνει πολύ μεγάλη δύναμη. Η “αργία” είναι ένα δύσκολο πράγμα που εκτός των άλλων μου δημιουργεί πρόβλημα και από οικονομικής πλευράς. Ουσιαστικά με καταστρέφει, όμως ακόμα μια μάχη δίνεται με δύναμη και αξιοπρέπεια και δεν πρόκειται να με λυγίσει…», μας αναφέρει με μεγάλη δύναμη ψυχής ο Μιλτιάδης Ευσταθιάδης.   

Χρήστος Κορτζίδης-Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης 
«Το κομμάτι της πλάζ που ανοίξαμε προκάλεσε την αντίδραση των επιχειρηματιών που εκμεταλλεύονταν τον χώρο. Ανάμεσα στους τρόπους που χρησιμοποίησαν για να μας τρομοκρατήσουν ήταν και οι αγωγές και οι μηνύσεις που είναι δεκάδες. Μέσα σε αυτές είναι και η περίπτωση του Μιλτιάδη Ευσταθιάδη. Έστησαν λοιπόν μια βιομηχανία μηνύσεων και αγωγών και ο Μιλτιάδης είχε την τιμητική του.
Θεωρούμε σαν δημοτική αρχή πως πρέπει να στηρίξουμε τον εργαζόμενο. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και δεν θα πρέπει να μείνει μόνος του. Όλοι μαζί αγωνισζόμαστε και όλοι μαζί πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις όποιες συνέπειες. Αυτοί που προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να τρομοκρατήσουν τον κόσμο να βλέπουν πως απέναντι έχουν μια γροθιά όλους», ανέφερε σε δημόσια τοποθέτησή του για το θέμα ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης.   
Σωματεία και φορείς έδειξαν έμπρακτα τη στήριξή τους στον διωκόμενο εργαζόμενο
Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης εξέδωσε ψήφισμα, το οποίο υιοθέτησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Ελληνικού στην πρόσφατη συνεδρίασή του. Σε αυτό μεταξύ άλλων τονίζεται: «Οι επιχειρήσεις και τα μεγάλα συμφέροντα που εκμεταλλεύονταν και εκμεταλλεύονται παράνομα την παραλία προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν αιρετούς, εργαζόμενους στον δήμο και εθελοντές που βοήθησαν και βοηθούν στην ελεύθερη λειτουργία της παραλίας, με μηνύσεις για ανυπόστατα αδικήματα και με αγωγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ». Ως προς την αυτοδίκαιη αργία, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι «παραβιάζει κατάφωρα τα συνταγματικά δικαιώματα, τις αξίες του νομικού πολιτισμού, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες».
Οι υπάλληλοι του Δήμου ζητούν από άλλους φορείς και εργαζόμενους:
«-Να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον διωκόμενο συνάδελφο για να μπορέσει να σταθεί όρθιος -όπως πάντα- και να υπερασπιστεί την αλήθεια, την ζωή του, την οικογένειά του και την αξιοπρέπειά του.
-Να ζητήσουν την άμεση ανάκληση της διάταξης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που θέτει τους δημοσίους υπαλλήλους σε αυτοδίκαιη αργία χωρίς να έχουν κριθεί αμετάκλητα».
Πηγή: www.attikipress.gr 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλούς αγώνες να έχουμε!

  Η Δημοτική Συνεργασία Αργυρούπολης-Ελληνικού χαιρετίζει όλους/-ες τους συνδημότες και συνδημότισσες που την ανέδειξαν αξιωματική αντιπολίτευση στον Δήμο, ενισχυμένη σε έδρες και ποσοστά.

Κεντρική προεκλογική εκδήλωση

Σας περιμένουμε στην κεντρική προεκλογική μας εκδήλωση, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 20.30, στην πλατεία Σουρμένων.