Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ: Ας ΑΦΗΣΟΥΝ τους ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΥΣ

 


Με ανακοίνωση της η διοίκηση του δήμου ενημέρωσε πρόσφατα ότι ξεκινά μια «νέα εποχή στη διαχείριση βιοαποβλήτων στο δήμο μας, δικαιώνοντας τις επίμονες προσπάθειες της», μέσω του προγράμματος «Δράσεις Διαχείρισης Βιοαποβλήτων» με χρηματοδότηση 1,2 εκ.€ για την ανακύκλωση 4.500 τόνων το χρόνο.

Είναι φανερό ότι η χωριστή διαχείριση των βιοαποβλήτων (απορρίμματα κουζίνας, κλαδέματα, πράσινα κ.λ.π.) με σκοπό τη κομποστοποίηση, είναι πολλαπλά συμφέρουσα για το Δήμο και το περιβάλλον.

Μειώνει σημαντικά το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων αφού τα βιοαπόβλητα που αποτελούν περίπου το μισό του συνόλου τους, θα εκτρέπονται από την ταφή και έτσι θα γλυτώνουμε το υψηλό κόστος που αυτή έχει και ταυτόχρονα θα παράγεται κομπόστ για να καλύψει ανάγκες του δήμου.

Η αυτονόητη και γενικότερη αυτή ανάγκη αποτυπώθηκε σε νόμο με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α.) και ακολούθησαν υποχρεωτικά τα περιφερειακά και Τοπικά Σχέδια Δήμων (Τ.Σ.Δ.) για αποκεντρωμένη εναλλακτική διαχείριση με έμφαση στη διαλογή στη πηγή.

Στο δήμο μας εκπονήθηκε Τ.Σ.Δ.το Μάρτιο του 2015 και ψηφίστηκε μετά από ένα χρόνο, χωρίς ουσιαστική ενημέρωση – διαβούλευση και με μεγάλη καθυστέρηση.

Ο στόχος που έβαζε η δημοτική αρχή για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων ήταν για 40% κατά βάρος ή 4244 τ/έτος με σταδιακή επίτευξη του στόχου έως το 2020!

Μάλιστα εξειδίκευε και ποσοτικοποιούσε το στόχο αναλυτικά σε: 424 τ/χρόνο από οικιακή κομποστοποίηση, 1273 τ/χρόνο από πράσινα απόβλητα και 2547τ/χρόνο από χωριστή συλλογή αποβλήτων κουζίνας.

Τι από όλα αυτά υλοποιήθηκε στα 5,5 χρόνια που πέρασαν;

Ελάχιστα πράγματα και μόνο όσο αφορά τα πράσινα απόβλητα του δήμου, τα οποία είναι κάτω του 5% του συνόλου των απορριμμάτων (και αυτό έγινε λόγω κεντρικών μέτρων που πήρε η περιφέρεια και όχι με πρωτοβουλία του Δήμου μας).

Η δημοτική αρχή έχει μεγάλη ευθύνη για αυτή τη καθυστέρηση των 5,5 ετών στη υλοποίηση της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων αλλά και όλων των άλλων ρευμάτων ανακύκλωσης όπως χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο, εμμένοντας στο αποτυχημένο σύστημα του μπλε κάδου όπου οι επιδόσεις - επίσης του 5% - είναι μηδαμινές.

Προτίμησε να δαπανήσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ όπως για παράδειγμα για λίγους υπογειοποιημένους κάδους συντηρώντας το ίδιο σύστημα, παρά να ξεκινήσει άμεσα, έστω κάποιο ρεύμα όπως αυτό των βιοαποβλήτων, που θα είχε ήδη σήμερα ένα θετικό οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτελέσμα.

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, το πρόγραμμα για τα βιοαπόβλητα είναι ένα θετικό μέτρο που μπορεί να βοηθήσει, αλλά μένουν πολλά ακόμα να γίνουν και ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος. Ας το καταλάβουν και ας αφήσουν τα πανηγύρια.

Υ.Γ. Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το θέμα της δημιουργίας διαδημοτικού σταθμού διαχείρισης απορριμμάτων μέσα στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού. Εδώ όχι απλώς χάσιμο χρόνου είχαμε από τη δημοτική αρχή, αλλά ακόμη χειρότερα. Αρχικά υιοθέτησε το στόχο αυτό, στη συνέχεια τον εγκατέλειψε και τελικά τον ξανά υιοθέτησε. Αποτελέσμα: το πρόβλημα είναι ακόμη "στον αέρα".

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλούς αγώνες να έχουμε!

  Η Δημοτική Συνεργασία Αργυρούπολης-Ελληνικού χαιρετίζει όλους/-ες τους συνδημότες και συνδημότισσες που την ανέδειξαν αξιωματική αντιπολίτευση στον Δήμο, ενισχυμένη σε έδρες και ποσοστά.

Κεντρική προεκλογική εκδήλωση

Σας περιμένουμε στην κεντρική προεκλογική μας εκδήλωση, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 20.30, στην πλατεία Σουρμένων.