Στη μακρά λίστα γυναικοκτονιών που ταλανίζουν τον τελευταίο καιρό τη χώρα μας, η κακοποίηση άλλης μιας γυναίκας από τον σύντροφο της δεν ηχεί στα αυτιά μας ως μια είδηση «απίστευτη» και μη αναμενόμενη.
Συγκεκριμένα, δεν μιλάμε απλώς για κακοποίηση αλλά για απόπειρα ανθρωποκτονίας μιας γυναίκας από τον σύντροφο της, με το θύμα της επίθεσης να παλεύει κυριολεκτικά για την ζωή της ύστερα από τις γροθιές που δέχτηκε στο σώμα της.
Δυστυχώς, έχουμε συνηθίσει να ακούμε τέτοιες ειδήσεις, που φέρουν την ενσάρκωση της έμφυλης βίας και της σεξιστικής αντιμετώπισης των γυναικών.
Σε μια πατριαρχική κοινωνία όπως η δική μας, η γυναίκα αντιμετωπίζεται αρκετές φορές ως κατώτερη, αδύναμη και υπαίτια ακόμη και της κακοποίησής της.
Πρόκειται για ένα αμιγώς πολιτικό πρόβλημα, ένα πρόβλημα κοινωνικής δικαιοσύνης που απαιτεί και την ανάλογη πολιτική επίλυση.
Και όχι, η επίλυση δεν συνίσταται σε «Μαθήματα Αυτοάμυνας για τις γυναίκες της πόλης μας» καθώς αντιμετωπίζει πολύ επιφανειακά, ισχνά θα μπορούσαμε να πούμε την πολιτική φύση και τις ρίζες αυτού του φαινομένου.
Έχουμε ανάγκη από ριζική εξάλειψη των πατριαρχικών στερεοτύπων που επιμένουν στην κατωτερότητα των γυναικών.
Στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, θα μπορούσε σίγουρα να συμβάλει η διενέργεια επιμορφωτικών σεμιναρίων με την προσθήκη καταρτισμένης επιστημονικής ομάδας σε θέματα που άπτονται της ισότητας των φύλων.
Με αυτόν τον τρόπο οι δημότες θα ενημερωθούν για την επικινδυνότητα και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.
Επιπλέον, φέρουμε ευθύνη για τα πρότυπα και τις κατευθύνσεις που δίνουμε στα παιδιά και τους μαθητές, μέσω της κοινωνικοποίησης που προβάλλουμε για αγόρια και κορίτσια. Επομένως, χρειάζεται η συμπερίληψη σεμιναρίων υποστήριξης μαθητών εντός των σχολείων, ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να έρθουν σε επαφή με έννοιες όπως πατριαρχία, διάκριση των φύλων, σεξισμός και έμφυλη βία με σκοπό να αποκτήσουν την ετοιμότητα και τα κοινωνικά αντανακλαστικά να καταγγέλλουν και να αντιστέκονται σε κακοποιητικούς λόγους.
Είμαστε δίπλα σε όσα άτομα υφίστανται κακοποίηση, τα θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Η δημιουργία δομών φιλοξενίας ή αξιοποίηση ήδη υπαρχόντων χώρων είναι πιο επιτακτική από ποτέ, διότι όσες/οι υφίστανται κακοποίηση χρειάζονται ένα καταφύγιο που θα νιώθουν ασφάλεια.
Δεν μαχόμαστε την κακοποίηση μέσα από πολεμικές τέχνες αλλά μέσα από συλλογική δράση, αγώνα, πολιτική ενδοσκόπηση και ρεαλιστική αποτίμηση αυτού του πολιτικοκοινωνικού ζητήματος.