Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

 


Στην προ ημερησίας διάταξη (Δημοτικό Συμβούλιο 10 Απριλίου), θέσαμε μέσω του επικεφαλής Κοκκίνη Γιώργου, ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες έπειτα από αργοπορημένη και εκβιαστική εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τους ΟΤΑ.

Σύμφωνα με μια ΚΥΑ που εκδόθηκε τον περσυνό Μάιο, η κυβέρνηση φέρνει έναν νέο κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων, με τον οποίο υποχρεώνει τους πολίτες, εντός δασικών εκτάσεων κ.α. καθώς και πλησίον αυτών (ακτίνας 300 μέτρων), να προβούν σε λήψη μέτρων μέχρι το τέλος Απριλίου. Όσον αφορά τον δήμο μας τα σπίτια που αγγίζει αυτή η υπουργική απόφαση, είναι χιλιάδες καθώς φτάνουν από το βουνό, μέχρι και κάτω από την Λ. Κύπρου και Αργυρουπόλεως.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν αξιολόγηση και τεχνική έκθεση ειδικού επιστήμονα σχετικά με την κατάταξη επικινδυνότητας του ακινήτου, ενώ στην συνέχεια ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει όλες τις απαραίτητες εργασίες που προβλέπονται στην τεχνική έκθεση για κάθε επίπεδο προστασίας, δηλαδή για πρόληψη, παθητική και ενεργητική πυροπροστασία, ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας ή αν πρόκειται για νέα οικοδομή ή υφιστάμενη. Παραδείγματα επεμβάσεων του ιδιοκτήτη είναι ο καθαρισμός της διόδου, η δημιουργία ζώνης περιμετρικά του κτιρίου, η αποθήκευση υλικών, η προσθήκη μεταλλικής σήτας στα κουφώματα, η περίφραξη του οικοπέδου με συμπαγές τοίχο άνω του 1μ. ύψος, η κάλυψη των διάκενων, αλλαγή των υδρορροών, αντικατάσταση τεντών, κ.α.

Όλα αυτά ο πολίτης τα καταθέτει σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα (η οποία δεν υπάρχει ακόμα) και την αυτοψία την διενεργεί 3 μελής επιτροπή του δήμου, από προσωπικό που δεν υπάρχει σήμερα. Αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει προβεί στις αναγκαίες ενέργειες, επιβάλλονται πρόστιμα, ετήσια, από 250€, 500€ και περισσότερο, ανάλογα με τα τετραγωνικά και την κατηγορία που υπάγεται το ακίνητο. Τα δε πρόστιμα που θα συλλέγει ο δήμος θα τα αξιοποιεί για την πυροπροστασία της πόλης.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση έρχεται και βάζει ένα νέο μεγάλο χαράτσι στα ακίνητα, μετατοπίζοντας τις ευθύνες και το κόστος στο άτομο, γεγονός που ουσιαστικά σημαίνει πως είναι ανίκανο να προστατέψει τα σπίτια μας. Πετάει το μπαλάκι στον κόσμο και στους δήμους, ώστε να γλυτώσει αυτή και οι ασφαλιστικές τις όποιες αποζημιώσεις και το όποιο κόστος πυροπροστασίας. Ζητάνε από την τοπική αυτοδιοίκηση να μετατραπεί σε κεφαλο-κυνηγό, ώστε να βρει τα κονδύλια που δεν δίνει για την προστασία από τις πυρκαγιές, στην τσέπη των πολιτών.

Ως παράταξη θεωρούμε πως είναι ακόμα μια αντιλαϊκή και εκδικητική παρέμβαση της κυβέρνησης που αποθεώνει την ατομική ευθύνη και ζητήσαμε από το δημοτικό συμβούλιο να μην την αποδεχτούμε σε καμία περίπτωση, αφού για μας προέχει η υπεράσπιση των συμφερόντων των συμπολιτών μας και όχι να αντικαθιστά ο δήμος και οι πολίτες τις υποχρεώσεις του κράτους.

Η δημοτική αρχή αρκέστηκε στο ότι θα το διερευνήσει και θα το βάλει σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλούς αγώνες να έχουμε!

  Η Δημοτική Συνεργασία Αργυρούπολης-Ελληνικού χαιρετίζει όλους/-ες τους συνδημότες και συνδημότισσες που την ανέδειξαν αξιωματική αντιπολίτευση στον Δήμο, ενισχυμένη σε έδρες και ποσοστά.

Κεντρική προεκλογική εκδήλωση

Σας περιμένουμε στην κεντρική προεκλογική μας εκδήλωση, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 20.30, στην πλατεία Σουρμένων.