Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παραιτήθηκε η διοίκηση του ΟΡΣΑ εξαιτίας του Ελληνικού


Την παραίτησή της υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα στον Υπουργό ΠΕΚΑ η διοίκηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ). Εκτός από την άρνηση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, η παραίτηση της διοίκησης του ΟΡΣΑ οφείλεται στη σύγκρουσή της με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για τις διαδικασίες που προωθεί τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση σχετικά με την «αξιοποίηση» του Ελληνικού. Οι βασικές αντιρρήσεις που οδήγησαν τελικά σε παραίτηση τη διοίκησή του ΟΡΣΑ ήταν οι παρακάτω:
  • Η έλλειψη οράματος για την πρωτεύουσα. Η ανάπτυξη ενός γιγαντιαίου συγκροτήματος μεικτών χρήσεων στο Ελληνικό πρακτικά αντιστρατεύεται της αρχής της «συμπαγούς πόλης», κάτι αποτέλεσε βασικό στοιχείο του Ρυθμιστικού Σχεδίου που επεξεργάστηκε το τελευταίο διάστημα ο ΟΡΣΑ. Ένα τέτοιου είδους συγκρότημα, που σε οικοδομικό όγκο αντιστοιχεί με 60 malls, αναμένεται μάλιστα να αποτελέσει ανταγωνιστικό πόλο απέναντι στο υπό κατάρρευση κέντρο της Αθήνας, για το οποίο η διοίκηση του ΟΡΣΑ έχει εκφράσει ρητά την ανάγκη ενίσχυσης.
  • Η προώθηση των αυτοκινητοδρόμων. Η δημιουργία οδικής σύνδεσης του Ελληνικού με τα Μεσόγεια μέσω της σήραγγας Αργυρούπολης, ως βασική προϋπόθεση για την «αξιοποίηση» του Ελληνικού, αποτελεί ένα έργο που αντιτίθεται στις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας και οδηγεί σε περαιτέρω εξάπλωση της πρωτεύουσας.
  • Το κόστος της δημόσιας δαπάνης. Το κόστος της δημόσιας δαπάνης για την υλοποίηση του έργου (σήραγγα Αργυρούπολης, κοινωφελείς υποδομές, μετεγκατάσταση υφιστάμενων λειτουργιών) υπερβαίνει κατά πολύ τα οικονομικά οφέλη από την εκποίηση και ανάπτυξη της έκτασης, ακυρώνοντας στην πράξη το βασικό στόχο της προωθούμενης εκποίησης.

Η παραίτηση της διοίκησης του ΟΡΣΑ αποτελεί άλλη μία επιβεβαίωση του περιβαλλοντικά και κοινωνικά καταστροφικού έργου που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα στο Ελληνικό με το πρόσχημα της εξυπηρέτησης του εθνικού χρέους της χώρας.  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλούς αγώνες να έχουμε!

  Η Δημοτική Συνεργασία Αργυρούπολης-Ελληνικού χαιρετίζει όλους/-ες τους συνδημότες και συνδημότισσες που την ανέδειξαν αξιωματική αντιπολίτευση στον Δήμο, ενισχυμένη σε έδρες και ποσοστά.

Κεντρική προεκλογική εκδήλωση

Σας περιμένουμε στην κεντρική προεκλογική μας εκδήλωση, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 20.30, στην πλατεία Σουρμένων.