Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνέντευξη του Χρήστου Κορτζίδη για το πρ. αεροδόμιο Ελληνικού

Στο αφιέρωμα που ξεκίνησε η εφημερίδα Ελευθεροτυπία την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014 για το μέλλον του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγ.Κοσμά και συνεχίζεται μέσα στην εβδομάδα περιλαμβάνεται συνέντευξη του Δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης (5/2/2014):

Έρευνα Ελληνικό: αξιοποίηση ή ξεπούλημα ;


«Ενας θύλακας πλούτου και πολυτέλειας για τους λίγους προνομιούχους», σε αντίθεση για τους πολλούς, που θα σηκώσουν στους ώμους τους το οικονομικό κόστος των συνοδευτικών υποδομών, είναι σύμφωνα με το δήμαρχο Ελληνικού - Αργυρούπολης, Χρήστο Κορτζίδη, η επένδυση που δρομολογείται για το φιλέτο του Ελληνικού.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει στη συνέντευξή του στην «Ε», αρκετοί από τους φορείς, των οποίων οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στο χώρο, «έχουν να αντιμετωπίσουν υπέρογκα και παράνομα πρόστιμα ως ένα ακραίο μέτρο εκφοβισμού και τρομοκράτησης», στο πλαίσιο της εκστρατείας «καθαρισμού» του χώρου, ενόψει της ιδιωτικοποίησης.
Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο επιχειρηθεί και με τις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ που βρίσκονται στο χώρο του Ελληνικού, στις οποίες όπως εξηγεί στην «Ε» ο αντιπρόεδρός του δρ Βασίλης Λυκούσης, εκτελούνται ευρωπαϊκά προγράμματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «η απότομη και απρογραμμάτιστη διακοπή τους θα σήμαινε μεγάλες απώλειες, όσον αφορά στις υποχρεώσεις της χώρας, τόσο σε ερευνητικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο». Ο ίδιος επισημαίνει ότι «το σχέδιο ανάπλασης του Ελληνικού περιλαμβάνει στις χρήσεις γης την έρευνα», το οποίο όμως «θα οριστικοποιηθεί μετά την επιλογή του επενδυτή και σε συνεννόηση-διαπραγμάτευση μαζί του».
- Εξηγήστε μας για ποιο λόγο πιστεύετε ότι η πώληση του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Ελληνικού θα γίνει προς όφελος των λίγων, και όχι του κοινωνικού συνόλου;
«Η ιδιωτικοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγ. Κοσμά είναι μία επιλογή της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ που συνδυάζεται με σχέδια για τη δημιουργία ενός τεράστιου οικιστικού συγκροτήματος μέσα στην Αθήνα, μιας "νέας πόλης" με περισσότερους από 50.000 κατοίκους και προσωρινά φιλοξενούμενους. Η νέα αυτή πόλη θα κατασκευαστεί από μεγάλους κατασκευαστικούς και κτηματομεσιτικούς ομίλους, θα περιλαμβάνει φαραωνικές εγκαταστάσεις εμπορίου, τουρισμού και ψυχαγωγίας εξίσου μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (ξενοδοχεία, malls, γήπεδα γκολφ, καζίνο, κ.τ.λ.) και θα απευθύνεται στις παγκόσμιες οικονομικές ελίτ. Δηλαδή, στο πλαίσιο μιας αμιγώς κερδοσκοπικής λογικής, θα δημιουργηθεί ένας θύλακας πλούτου και πολυτέλειας για λίγους προνομιούχους.
Από τη δημιουργία αυτού του θύλακα θα έχει "οφέλη" και ένας αριθμός ατόμων που θα βρουν μία θέση εργασίας στα ξενοδοχεία, τα εμπορικά κέντρα και τις εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας, αλλά που με βάση τις προωθούμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, αυτή θα είναι με... συνθήκες γαλέρας.
Και τι απομένει για τους πολλούς; Τι απομένει για την Αθήνα και τους κατοίκους της; Οι πολλοί θα επωμιστούν το οικονομικό κόστος για τις απαιτούμενες συνοδευτικές υποδομές (αυτοκινητόδρομοι, δίκτυα, κ.τ.λ.) και για τη μετεγκατάσταση των φορέων του Δημοσίου που έχουν εγκαταστάσεις μέσα στο χώρο.
Οι πολλοί θα χάσουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη δυνατότητα πρόσβασης στην παραλία. Οι πολλοί θα απολέσουν πολύτιμες εγκαταστάσεις αθλητισμού και πολιτισμού που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην έκταση. Οι πολλοί θα πρέπει να ξεχάσουν για πάντα το Μητροπολιτικό Πάρκο για το οποίο, πέρα από τις πολιτικές δεσμεύσεις προηγούμενων πρωθυπουργών, έχουν γίνει μεγάλοι αγώνες εδώ και πολλά χρόνια από την τοπική κοινωνία, τον επιστημονικό κόσμο και την αυτοδιοίκηση».
- Στο χώρο λειτουργούν ένα πλήθος υπηρεσιών με τις ανάλογες υποδομές αλλά και κοινωφελείς δράσεις του δήμου, οι οποίες προφανώς «απειλούνται» με έξωση. Με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς η διαδικασία πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ ήδη προχωρεί;
«Εδώ και αρκετούς μήνες η κυβέρνηση, μέσω της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, προσπαθεί να καθαρίσει την έκταση του Ελληνικού από τις περισσότερες από 60 χρήσεις που στεγάζονται μέσα σε αυτή, μεταξύ των οποίων και από υπηρεσίες του δήμου μας. Μάλιστα αυτή τη στιγμή αρκετοί φορείς έχουν να αντιμετωπίσουν υπέρογκα και παράνομα πρόστιμα τα οποία μεταφέρονται στην Εφορία, ως ένα ακραίο μέτρο εκφοβισμού και τρομοκράτησης.
Πέρα από τη φυσική μας παρουσία στο χώρο, η αντιμετώπιση των εξώσεων απαιτεί πολιτική λύση. Παράλληλα με το αίτημά μας για αναστολή της διαδικασίας έξωσης των υφιστάμενων φορέων, παλεύουμε για ακύρωση συνολικά της διαδικασίας της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού.
Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι για την ανατροπή της πολιτικής που ακολουθείται για το Ελληνικό έχει ιδιαίτερη σημασία η παρουσία του κόσμου στο χώρο. Μάλιστα, σε συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει, οργανώνουμε στις αρχές του Μάρτη, μαζί με τους Δήμους Αλίμου και Γλυφάδας, ένα διήμερο πολιτιστικών, αθλητικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών δράσεων. Βασικό αίτημα του διημέρου είναι η αναστολή του διαγωνισμού παραχώρησης της έκτασης που βρίσκεται σε εξέλιξη και η δημιουργία δημόσιου και κοινόχρηστου Μητροπολιτικού Πάρκου για όλους τους κατοίκους της Αθήνας, στην κατεύθυνση ενός "άλλου" μοντέλου ανάπτυξης για την πόλη, το οποίο περιλαμβάνει και πολλές νέες θέσεις εργασίας».
Περισσότερα ΕΔΩ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλούς αγώνες να έχουμε!

  Η Δημοτική Συνεργασία Αργυρούπολης-Ελληνικού χαιρετίζει όλους/-ες τους συνδημότες και συνδημότισσες που την ανέδειξαν αξιωματική αντιπολίτευση στον Δήμο, ενισχυμένη σε έδρες και ποσοστά.

Κεντρική προεκλογική εκδήλωση

Σας περιμένουμε στην κεντρική προεκλογική μας εκδήλωση, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 20.30, στην πλατεία Σουρμένων.