Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΥ

Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο η διοίκηση εισηγήθηκε και ψήφισε σημαντική αύξηση στα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων.
Αν και το θέμα αφορούσε 7 κατηγορίες χρήσης κοινόχρηστων χώρων η τοποθέτηση του κ. Γιάννη Κωνσταντάτου στο δημοτικό συμβούλιο επικεντρώθηκε σε μία μόνο από αυτές. Στα τέλη χρήσης για τα  τραπεζοκαθίσματα.

Εν ολίγοις ο κ. Κωνσταντάτος  ισχυρίστηκε  ότι οι αυξήσεις για τα τραπεζοκαθίσματα είναι επιβεβλημένες γιατί η κατάσταση στη Μαρίνου Γερουλάνου είναι ανεξέλεγκτη διότι επί θητείας του Χρήστου Κορτζίδη οι καταστηματάρχες της Μ. Γερουλάνου έκαναν ότι ήθελαν και επί τρία χρόνια δεν πλήρωνε κανείς!
Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς στα «επιχειρήματα» του κ. Κωνσταντάτου; Την έλλειψη πολιτικής αρετής ως προς την ανάληψη της ευθύνης των πολιτικών του αποφάσεων ή την ασύστολη χρησιμοποίηση του ψεύδους;
  1. Δεν πλήρωνε κανείς επί τρία χρόνια; Στις 8 Αυγούστου, η πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Ροδή Γεωργακάκη απάντησε εγγράφως σε παρόμοιο ισχυρισμό του κ. Γιάννη Τσαρπαλή με στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας (το έγγραφο εδώ). Ψεύδεται συνειδητά επομένως ο κ. Κωνσταντάτος όταν λέει ότι επί τρία χρόνια κανείς δεν πλήρωνε και είναι λυπηρό αυτό για ένα δήμαρχο.
  2. Με ποιο τρόπο η αύξηση των τελών για τα τραπεζοκαθίσματα θα εμποδίσει τους ανεύθυνους καταστηματάρχες να συμμορφωθούν ; Αυτούς τελικά θα εμποδίσει ή θα τιμωρήσει τους υπεύθυνους καταστηματάρχες που συμμορφώνονται;
  3. Αν η πρόθεση της διοίκησης είναι ο έλεγχος της κατάστασης στη Μαρίνου Γερουλάνου, τότε γιατί επιβάλλονται αυξήσεις για τα τραπεζοκαθίσματα σε όλο το δήμο και στην  Αργυρούπολη και στο Ελληνικό;
Οι μεγάλες αυξήσεις στα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων έχουν αποκλειστικά εισπρακτικό χαρακτήρα. Η διοίκηση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την συμπεριφορά μερίδας καταστηματαρχών για να αυξήσει έως και 373% (!) τα τέλη που πληρώνουν στο δήμο.
Και φυσικά είναι εντελώς ανυπόστατος ο ισχυρισμός του κ. Γιάννη Τσαρπαλή ότι «η διοίκηση μείωσε δέκα φόρους για τα καταστήματα και αύξησε έναν» διότι η διοίκηση του κ. Γιάννη Κωνσταντάτου δεν μείωσε κανέναν φόρο για τα καταστήματα .

Τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα όπως ίσχυαν και όπως διαμορφώνονται για το 2015. 
(Πίνακας 1 τραπεζοκαθίσματα - Αργυρούπολη)
(Πίνακας 2 τραπεζοκαθίσματα - Ελληνικό)

Και άλλες αυξήσεις
Παρόλο όμως που το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα, η πρόταση της διοίκησης αφορούσε και σε άλλες 6 κατηγορίες τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων.

Και σε αυτές τις αυξήσεις ποια είναι η λογική αν όχι η εισπρακτική; Και τι σχέση έχει η Μαρίνου Γερουλάνου με τις αυξήσεις λόγου χάρη στα περίπτερα;

Αλλά και σε άλλες κατηγορίες τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων όπως στην κατηγορία των κάδων συλλογής ογκωδών αντικειμένων και οικοδομικών υλικών οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες. Στην Αργυρούπολη το αντίστοιχο τέλος ήταν 10 €/τ.μ.  και στο Ελληνικό 3,53 €/τ.μ. ενώ στο εξής θα κυμαίνεται από 20 €/τ.μ. έως 30 €/τ.μ.

Εν κατακλείδι η διοίκηση προχώρησε σε μια φοροεισπραχτική απόφαση σε μια περίοδο όπου οι μικροί επαγγελματίες δυσκολεύονται με την κρίση χωρίς καμία διαβούλευση με τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους και για να κρύψει το περιεχόμενο της πρότασής της στο δημοτικό συμβούλιο έκανε επίθεση στη διοίκηση του Χρήστου Κορτζίδη.
Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το «εντέλλεσθε» του δημάρχου απέτρεψε προσωρινά την κατάρρευση των υπηρεσιών

Γράφει ο Άγγελος Παπασπύρου (τέως πρόεδρος δημ. συμβουλίου Ελληνικού-Αργυρούπολης) Προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν κρίσιμες υπηρεσίες του δήμου, όπως π.χ. οι παιδικοί σταθμοί, συνέχισαν να εργάζονται με εντολή δημάρχου εργαζόμενοι με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου ή με Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου, οι οποίες είχαν λήξει. Ο δήμαρχος με σύμφωνη γνώμη σχεδόν του συνόλου του δημοτικού συμβουλίου, αλλά με την ευθύνη να βαρύνει αποκλειστικά τον ίδιο, προσπάθησε μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές πλαίσιο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες του δήμου και υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ;

  Τους είπαμε ότι καλώς σκέφτηκαν να απεικονίσουν ήρωες του 1821 σε τοίχους της πόλης, αλλά έκαναν κακώς που επέλεξαν να το κάνουν αυτό με έναν άνθρωπο που συνδέεται ολοφάνερα με ρατσιστικές, μισαλλόδοξες και νεοναζιστικές αντιλήψεις.

Συνέντευξη του Χρήστου Κορτζίδη στο Oncamera.gr

  Η δημοτική αρχή δεν είναι αρωγός των λαϊκών αιτημάτων ανέφερε ο πρ. Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης, στη συνέντευξή του στον Βασίλη Καραβάκο και το Oncamera.gr.