Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΦΥΓΕ από τη ΖΩΗ ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΛΙΧΡΗΣΤΟΣ

 


Ένας άνθρωπος/επιστήμονας με μεγάλη προσφορά στον τομέα της πρόληψης κατά των εξαρτήσεων και γενικότερα της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Είχε ιδιαίτερη σχέση με το δήμο μας.

Είχε πρωτοστατήσει στις αρχές τις δεκαετίας του 90, μαζί με στελέχη και συνεργάτες της Κεντρικής Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ελληνικού και τη στήριξη του τότε δημάρχου αείμνηστου Κώστα Κορτζίδη, στη δημιουργία ενός προγράμματος πρόληψης στο δήμο.

Αυτό λειτούργησε επιτυχημένα για 1,5 περίπου χρόνο και οδήγησε στη σκέψη για τη δημιουργία του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης (ΚΚΠ) των 4 τότε δήμων Ελληνικού, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου. Την πρόταση αυτή αγκάλιασαν και οι άλλοι δήμαρχοι, Ευσταθιάδης Τάκης, Σπονδυλιδής Θόδωρος και Ξένος Βασίλης.

Έτσι στον Δήμο Ελληνικού αρχικά και κατόπιν, μέσω του ΚΚΠ και στους 4 όμορους δήμους, γεννήθηκε η πρώτη οργανωμένη επιστημονικά δομή πρόληψης ψυχικής υγείας και πρόληψης από τις ουσιοεξαρτήσεις στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Και ο Νίκος Τσιλιχρήστος ήταν η ψυχή και το μυαλό αυτής της προσπάθειας.

Δεν πρωτοστάτησε μόνο, της έδωσε ζωή.

Αυτή την εμπειρία αξιοποίησε αργότερα ο ΟΚΑΝΑ και δημιούργησε τα κέντρα πρόληψης σε όλη την Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο Νίκος Τσιλιχρήστος ως επιστημονικά υπεύθυνος πρωτοστάτησε στην ίδρυση και στελέχωση του Κέντρου Πρόληψης Κυκλάδων από όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2005.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης και μέλος της γραμματείας του, σύμβουλος εξαρτήσεων στο υφυπουργείο νέας γενιάς, μέλος του ΚΕ.ΣΥ.ΚΑΝΑ (Κεντρικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών) καθώς και συγγραφέας βιβλίων.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη γυναίκα του και καλή μας φίλη, Χρυσαυγή.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλούς αγώνες να έχουμε!

  Η Δημοτική Συνεργασία Αργυρούπολης-Ελληνικού χαιρετίζει όλους/-ες τους συνδημότες και συνδημότισσες που την ανέδειξαν αξιωματική αντιπολίτευση στον Δήμο, ενισχυμένη σε έδρες και ποσοστά.

Κεντρική προεκλογική εκδήλωση

Σας περιμένουμε στην κεντρική προεκλογική μας εκδήλωση, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 20.30, στην πλατεία Σουρμένων.