Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

“Οι άγριες περικοπές είναι το μέσο μετατροπής των δήμων σε όργανα εφαρμογής των μνημονίων”

Συνέντευξη του δημάρχου, Χρήστου Κορτζίδη, στην εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Δήμαρχε, κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό του μέχρι σήμερα έργου σας που θα στεκόσασταν κατά κύριο λόγο;
Στο  διάστημα που έχουμε την ευθύνη της διοίκησης του νέου ενιαίου δήμου, παρά τις τεράστιες αντιξοότητες πραγματοποιήσαμε σημαντικό έργο.
Νοικοκυρέψαμε τις δαπάνες του δήμου και διαχειριζόμαστε με ευθύνη και το τελευταίο ευρώ, αξιοποιώντας και τον εθελοντισμό. Βελτιώσαμε σημαντικά την καθημερινότητα του δήμου.  Αναπτύξαμε έντονη δραστηριότητα για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας (αεροδρόμιο Ελληνικού, της παραλία, Υμηττό, εκτάσεις  που διεκδικούν οι κληρονόμοι Νάστου). Σταθήκαμε  στο πλάι του δοκιμαζόμενου πολίτη με δράσεις οργάνωσης και αλληλεγγύης  και με κοινωνικές πρωτοβουλίες. Αντιπαλέψαμε με συνέπεια τις μνημονιακές πολιτικές που με όπλο τις άγριες περικοπές και με όχημα τον Καλλικράτη εξοντώνουν καθημερινά την Αυτοδιοίκηση.

Η οικονομική κατάσταση σας οδηγεί να ενισχύσετε τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμους και αν ναι πως το επιχειρείται αυτό;
Δημιουργήσαμε, οργανώσαμε  και αναπτύσσουμε καθημερινά- στηριζόμενοι  όχι μόνο στις  υπηρεσίες και δομές  του δήμου, αλλά και στην  εθελοντική δραστηριοποίηση και προσφορά φορέων και  πολιτών- ένα ευρύ δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης απέναντι στα χαράτσια, την πείνα και την εξαθλίωση.
Οργανώσαμε τη συνεχή διάθεση τροφίμων από τους αγρότες – παραγωγούς προς τα νοικοκυριά χωρίς μεσάζοντες. Τη  Δημοτική τράπεζα τροφίμων, που παρέχει δωρεάν υλική ενίσχυση με τρόφιμα, είδη καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής και άλλα πρώτης ανάγκης σε άπορους συμπολίτες μας. Το Δίκτυο Εθελοντών Ιατρών, που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε ανασφάλιστους άπορους συμπολίτες μας. Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο, που παρέχει δωρεάν πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, χωρίς κοινωνική ασφάλιση, στα όρια των Δήμων Ελληνικού -Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Αλίμου και Αγίου Δημητρίου. Το Κοινωνικό Φαρμακείο, που παρέχει δωρεάν φάρμακα για τους  ασθενείς του δικτύου ιατρών και του μητροπολιτικού ιατρείου. Το Δημοτικό Ανταλλακτήριο, που παρέχει ρούχα και άλλα είδη.

Κατά πόσο η οικονομική κρίση και η μεγάλη περικοπή των πόρων από την Κεντρική Διοίκηση εμποδίζει την υλοποίηση έργων που έχετε προγραμματίσει και πως σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε;
Οι Δήμοι μαζί και ο δικός μας δεν έχουν πλέον πόρους για τα στοιχειώδη. Οι περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση τους ξεπέρασαν το 60% την τελευταία τριετία και συνεχίζονται. Ήδη 14 δήμοι δεν κατέβαλαν μισθούς, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ που επιβεβαίωσε και ο ΥΠΕΣ κ. Ε. Στυλιανίδης. Μέσα στον Οκτώβριο οι δήμοι που δεν θα μπορούν να καταβάλουν μισθούς θα προσεγγίσουν τους 100..
Η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν επιμένει απλά στις περικοπές. Με μια πρόσφατη συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη αναγγέλλει το τέλος στη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος.  Σύμφωνα με τον υπουργό οι δήμοι πρέπει να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους και τις υπηρεσίες που θα παρέχουν στους πολίτες στα έσοδα που θα πετυχαίνουν από την περιουσία τους, από την εκχώρηση υπηρεσιών (πρωτίστως των κοινωνικών υπηρεσιών και τη διαχείριση των σκουπιδιών) σε ιδιώτες, από την φορολογική αποκέντρωση και την εφαρμογή της φορολογικής ενημερότητας.
Φαίνεται λοιπόν ότι οι άγριες περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων δεν αποτελούν απλά μέρος της καταλήστευσης του λαού προς όφελος των τοκογλύφων, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν το μέσο μετατροπής των δήμων σε όργανα εφαρμογής των μνημονίων. Γιατί  χωρίς πόρους θα γίνουν προθυμότεροι να ιδιωτικοποιήσουν υπηρεσίες, να εγκαταλείψουν κάθε κοινωνική πολιτική, να επιβάλουν φόρους για κάθε αρμοδιότητα τους, να μεταφέρουν το βάρος ακόμα και της πιο στοιχειώδους λειτουργίας τους στον σκληρά δοκιμαζόμενο δημότη.
Σήμερα ο μόνος δρόμος για το δήμο μας και την αυτοδιοίκηση είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων της για να αποδοθούν άμεσα οι αναγκαίοι για την επιβίωση των δήμων συμφωνημένοι και παρακρατημένοι πόροι και να μην γίνουν απολύσεις εργαζομένων και καμιά νέα περικοπή στις αποδοχές τους.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα στείλετε να στείλετε προς τους δημότες σε αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία;
Το μήνυμα της ενότητας, της αλληλεγγύης και του οργανωμένου συλλογικού αγώνα για την ανατροπή των μνημονιακών κυβερνήσεων και των πολιτικών τους, που λεηλατούν και ρημάζουν τη χώρα μας, τους δήμους μας, τα σπίτια μας και τις ζωές μας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλούς αγώνες να έχουμε!

  Η Δημοτική Συνεργασία Αργυρούπολης-Ελληνικού χαιρετίζει όλους/-ες τους συνδημότες και συνδημότισσες που την ανέδειξαν αξιωματική αντιπολίτευση στον Δήμο, ενισχυμένη σε έδρες και ποσοστά.

Κεντρική προεκλογική εκδήλωση

Σας περιμένουμε στην κεντρική προεκλογική μας εκδήλωση, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 20.30, στην πλατεία Σουρμένων.