Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ενώ οι δήμοι καταρρέουν η κυβέρνηση αναγγέλλει το τέλος στη χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης


ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

Οι δήμοι σήμερα καταρρέουν. Ήδη 95 δήμοι δεν μπορούν να πληρώσουν μισθούς, λειτουργικές δαπάνες και τρέχοντα καθημερινά έξοδα. Έχουν δηλαδή ουσιαστικά χρεοκοπήσει. Μετά από κάποιους μήνες θα ακολουθήσουν όλοι. Οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι Παιδικοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ θα κλείσουν ή θα συρρικνωθούν. Η καθαριότητα, η συντήρηση των σχολείων, των δρόμων, του πρασίνου, του ηλεκτροφωτισμού θα βουλιάξουν. Θα κυριαρχήσει παντού η εικόνα της εγκατάλειψης.
Κι όμως. Η κυβέρνηση όχι μόνο επιμένει στις περικοπές, που ξεπέρασαν το 60% από το 2009, αλλά δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών ανάγγειλε το τέλος στη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος. Σύμφωνα με τον υπουργό οι δήμοι πρέπει να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους και τις υπηρεσίες που θα παρέχουν στους πολίτες στα έσοδα που θα πετυχαίνουν από την περιουσία τους, από την εκχώρηση υπηρεσιών (πρωτίστως των κοινωνικών υπηρεσιών και τη διαχείριση των σκουπιδιών) σε ιδιώτες, από την φορολογική αποκέντρωση και την εφαρμογή της φορολογικής ενημερότητας.
Φαίνεται λοιπόν ότι οι άγριες περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων δεν αποτελούν απλά μέρος της καταλήστευσης του λαού προς όφελος των τοκογλύφων, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν το μέσο μετατροπής των δήμων σε όργανα εφαρμογής των μνημονίων. Γιατί χωρίς πόρους θα γίνουν προθυμότεροι να ιδιωτικοποιήσουν υπηρεσίες, να εγκαταλείψουν κάθε κοινωνική πολιτική, να επιβάλουν φόρους για κάθε αρμοδιότητα τους, να μεταφέρουν το βάρος ακόμα και της πιο στοιχειώδους λειτουργίας τους στον σκληρά δοκιμαζόμενο δημότη.
Δεν πάει άλλο!
Οι Δήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι εργαζόμενοι και οι πολίτες πρέπει να οργανώσουν τη συλλογική αντίδρασή τους απέναντι στις πολιτικές της εξαθλίωσης. Να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους για να αποδοθούν άμεσα οι αναγκαίοι για την επιβίωση των δήμων συμφωνημένοι αλλά αυθαίρετα παρακρατημένοι πόροι. Να μην γίνουν απολύσεις εργαζομένων και καμιά νέα περικοπή στις αποδοχές τους.

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Ο δήμος μας πρώτος σήμανε συναγερμό και βγήκε στο δρόμο για την επερχόμενη κατάρρευση των δήμων. Στις 21 Ιούλη του 2011 έκανε την πρώτη κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) και έθεσε τα προβλήματα στον τότε υπουργό κ.Χ. Καστανίδη.
Στις 27 Μάρτη του 2012 συμμετείχε δυναμικά στις κινητοποιήσεις των δήμων της Αττικής στο ΥΠΕΣ και στις 24 Απρίλη στην πορεία των δημάρχων της χώρας στο ΥΠΕΣ.
Στις 13 Ιούλη του 2012 ζήτησε από κοινού με τους δήμους Βύρωνα, Δάφνης-Υμητού, Ηρακλείου Αττικής, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Νέας Ιωνίας, και Σαρωνικού από το ΔΣ της ΚΕΔΕ τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης μέσα στον μήνα και στις 24 πραγματοποίησε νέα κινητοποίηση και συνάντηση στο ΥΠΕΣ με τους κ. Χ. Αθανασίου και Ε. Στυλιανίδη.
Ακολούθησαν στις 29 και 30 Αυγούστου το κλείσιμο των δήμων της Αττικής και στις 12 και 13 Σεπτέμβρη το κλείσιμο των δήμων της χώρας.
Όλο αυτό το διάστημα ο δήμαρχος, Χρήστος Κορτζίδης έκανε σημαντικές παρεμβάσεις στα συλλογικά όργανα της ΠΕΔΑ και της ΚΕΔΕ για την οργάνωση και την κλιμάκωση των αγώνων της αυτοδιοίκησης και την εναρμόνισή τους με αυτούς των εργαζομένων και του λαού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλούς αγώνες να έχουμε!

  Η Δημοτική Συνεργασία Αργυρούπολης-Ελληνικού χαιρετίζει όλους/-ες τους συνδημότες και συνδημότισσες που την ανέδειξαν αξιωματική αντιπολίτευση στον Δήμο, ενισχυμένη σε έδρες και ποσοστά.

Κεντρική προεκλογική εκδήλωση

Σας περιμένουμε στην κεντρική προεκλογική μας εκδήλωση, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 20.30, στην πλατεία Σουρμένων.