Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στην κρίση κανένας μόνος του!


Γράφει ο Γιάννης Μαραγκός (αντιδήμαρχος-υπεύθυνος κοινωνικής πολιτικής)

Με το σύνθημα «Κανείς μόνος στην κρίση», το Δεκέμβιο του 2011 μια ομάδα γιατρών και εθελοντών ζήτησαν τη βοήθεια του δήμου για να δημιούργησουν το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, στο οποίο προσφέρουν δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και φαρμακευτική κάλυψη σε συνανθρώπους μας, που έχουν ανάγκη. Ο δήμος στήριξε την προσπάθεια αυτή. Παραχώρησε στέγη σε χώρο της πρώην Αμερικάνικης Βάσης και παράλληλα ανέλαβε τα λειτουργικά έξοδα του χώρου.
Σήμερα, περισσότεροι από 1500 ασθενείς, άνεργοι, ανασφάλιστοι και άποροι έχουν περάσει τις πύλες του ιατρείου, εξετάστηκαν δωρεάν και καλύφθηκε η ανάγκη τους σε φάρμα-κα επίσης δωρεάν.
Τους τελευταίους μήνες η ανάγκη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης γίνεται ολοένα και περισσότερη. Υπάρχει μέρα που δεχθήκαμε ακόμα και 60 ασθενείς. Ένα ακόμα θέμα που ήρθε στο προσκήνιο εξαιτίας των αναγκών ήταν οι συνεργασίες για κάλυψη νοσοκομειακών αναγκών ή εξετάσεων που δεν μπορούσαν να γίνουν στο ΜΚΙΕ. Αναπτύξαμε συνεργασίες με ιδιωτικά μικροβιολογικά εξεταστικά κέντρα που παρέχουν δωρεάν έναν αριθμό εξετάσεων κάθε μήνα μετά από δική μας παραπομπή. Επίσης, στο κάλεσμα που κάναμε, έχουν ανταποκριθεί ιδιωτικά νοσοκομεία και συμμετέχουν επίσης δωρεάν σ' αυτήν την προσπάθεια. Τέλος, υπάρχει συνεργασία με τη δημόσια κλινική του “Σωτηρία”, η οποία προσφέρει ιατρική βοήθεια (εξέταση και θεραπεία) στους ασθενείς του κοινωνικού ιατρείου που πάσχουν από καρκίνο.
Πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία και το οδοντιατρείο. Μετά από επίπονη προσπάθεια των εθελοντών του ιατρείου, εξασφαλίστηκε ο εξοπλισμός, καθώς και τα αναλώσιμα υλικά, τα οποία απαιτούνται για τη λειτουργία του, ώστε να υπάρχει πλήρης αποκατάσταση των σχετικών περιστατικών.
Επίσης, στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού έχει ξεκινήσει να λειτουργεί μια ομάδα που προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη και συναισθηματική ενδυνάμωση σε ανέργους.
Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο λειτουργεί χάρη στους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (40) που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.
Στο ΜΚΙΕ υπάρχει καρδιολόγος, παθολόγος, χειρουργός, παιδίατρος, ορθοπεδικός, γυναικο-λόγος, πνευμονολόγος, ΩΡΛ, κυτταρολόγος, οδοντίατρος, φυσιοθεραπευτής, ψυχολόγος. Επί-σης, υπάρχουν εφτά εθελοντές φαρμακοποιοί, που συνεργάζονται και έχουν υπό την εποπτεία τους το κοινωνικό φαρμακείο.
Τα φάρμακα του κοινωνικού ιατρείου προέρχονται από προσφορές των πολιτών. Βασική προϋπόθεση είναι να μην έχουν λήξει. Η αυτενέργεια των πολιτών κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες φαρμάκων για το κοινωνικό φαρμακείο. Οι εθελοντές φαρμακοποιοί φροντίζουν καθημερινά να ελέγχουν τα φάρμακα (ημερομηνία λήξης) και να τα ταξινομούν.
Παράλληλα περισσότεροι από 150 άνθρωποι -με συνεχώς αυξητικές τάσεις- πλαισιώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ομάδα των γιατρών, προσφέροντας αφιλοκερδώς στο κοινωνικό σύνολο. Προσφέρουν από την γραμματειακή υποστήριξη μέχρι και την καθαριότητα, χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-9631950
Διεύθυνση ιατρείου: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης (δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)

Blog: http://mki-ellinikou.blogspot.com
Email: mkiellinikou@gmail.com   

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλούς αγώνες να έχουμε!

  Η Δημοτική Συνεργασία Αργυρούπολης-Ελληνικού χαιρετίζει όλους/-ες τους συνδημότες και συνδημότισσες που την ανέδειξαν αξιωματική αντιπολίτευση στον Δήμο, ενισχυμένη σε έδρες και ποσοστά.

Κεντρική προεκλογική εκδήλωση

Σας περιμένουμε στην κεντρική προεκλογική μας εκδήλωση, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 20.30, στην πλατεία Σουρμένων.