Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

 


Στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, του θεσμικού πλαίσιου που έχει διαμορφώσει και ανάλογων ενεργειών σε άλλους Δήμους της χώρας, η δημοτική αρχή του Δήμου μας προχωρά στη δημιουργία μιας Αναπτυξιακής Εταιρείας ΑΕ.

Με βάση το καταστατικό της, θα μπορεί να κάνει τα πάντα, να ασκεί δηλαδή σχεδόν όλες τις αρμοδιότητες που έχει ο Δήμος.

Δημιουργούν δίπλα στον σημερινό Δήμο, έναν άλλο Δήμο με την μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας.

Το επιχείρημα όλων αυτών είναι η ευελιξία στην αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών προβλημάτων των Δήμων.

Αντί λοιπόν να διορθώσουν τα όποια τέτοια προβλήματα, στην ουσία θέλουν να παρακάμπτουν τα Δημοτικά Συμβούλια και τον κοινωνικό έλεγχο των πολιτών.

Δημιουργώντας "μαγαζιά" για να ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες και να διαπλέκονται ευκολότερα από ότι σήμερα, με το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, εκ του νόμου, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών αυτών, υποχρεώνονται να τηρούν αυστηρή εχεμύθεια για τις εταιρικές υποθέσεις και τα απόρρητα της εταιρείας.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.

Αναδημοσιεύουμε σήμερα την ανακοίνωση - καταγγελία των εργαζομένων του Δήμου.

"ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ καταγγέλλει κατηγορηματικά την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου για την ψήφιση της σύστασης του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με την επωνυμία «“Αναπτυξιακός Οργανισμός Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης - Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης Ανώνυμη Εταιρεία” και διακριτικό τίτλο “ΕΛΛΗΝΙΚΟ-ΑΝΕΛΙΞΗ Α.Ε.”

Με τον αναπτυξιακό αυτό οργανισμό η Δημοτική Αρχή του Δήμου μας αποκτά ένα σημαντικό εργαλείο για να προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών, να αξιοποιεί τα κονδύλια για επενδύσεις προς όφελος ιδιωτικών εταιριών, ενώ επιφέρει αποφασιστικό χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, δημιουργώντας παράλληλα ένα νέο μηχανισμό για την στοίχιση της διοικητικής ιεραρχίας με τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές.

Δεν έφταναν οι νομοθετικές διατάξεις που ψήφισε η κυβέρνηση εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού για την υπονόμευση των εκλεγμένων από τους πολίτες Δημοτικών Συμβουλίων, μεταφέροντας κρίσιμες αρμοδιότητες στις Οικονομικές Επιτροπές που σήμερα αποφασίζουν και εκχωρούν υπηρεσίες, όπως η Καθαριότητα, στα ιδιωτικά συμφέροντα, στρώνει τώρα το δρόμο για να αποτελέσουν οι Ανώνυμες Διαδημοτικές Εταιρείες το άρμα άλωσης των Δήμων.

Επί της ουσίας πρόκειται για ένα καλοστημένο σχέδιο αρπαγής των αρμοδιοτήτων και των υπηρεσιών των Δήμων με στόχο να ενισχυθεί το κεφάλαιο με το υστέρημα των πολιτών.

Συγκεκριμένα θα αρκεί μία απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναπτυξιακού Οργανισμού για να εκχωρηθεί οποιαδήποτε δημοτική μας υπηρεσία στους ιδιώτες. Το τι θα επιλέγεται κάθε φορά να εκχωρηθεί θα εξαρτάται από το καταστατικό του Οργανισμού, που όπως δυστυχώς διαπιστώσαμε στην δική μας περίπτωση αφορά όλες τις υπηρεσίες του Δήμου μας.

Σήμερα στη πρώτη γραμμή για ιδιωτικοποιήσεις γενικότερα είναι οι τεχνικές υπηρεσίες που είναι σε κάθε σχέδιο οργανισμού, οι πολεοδομίες, οι κοινωνικές υπηρεσίες και η καθαριότητα, αλλά όπως δείχνει το παράδειγμα του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Χερσονήσου, που μέσω υπεργολάβων δόθηκαν σε ιδιώτη οι οικονομικές υπηρεσίες, καμία δημοτική υπηρεσία δεν είναι εκτός του πλαισίου λειτουργίας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι διάφοροι δήμαρχοι, όπως πχ ο Δήμαρχος Πειραιά, εισηγούνται ότι όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού, δηλαδή στο σύνολο των υπηρεσιών, θα παρεμβαίνουν οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί.

Τι λοιπόν μας διασφαλίζει ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και στο Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης σε ανάλογες περιπτώσεις έλλειψης προσωπικού;

Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης η όποιος άλλος Δήμαρχος μπορεί να βρεθεί στο μέλλον στο τιμόνι του Δήμου μας (μιας και η διάρκεια της Αναπτυξιακής ορίζεται από το καταστατικό της σε τριάντα (30) έτη), με πρόσχημα την υποστήριξη του Δήμου δεν θα στραφεί στον Αναπτυξιακό Οργανισμό εκχωρώντας υπηρεσίες σε ιδιώτες και ουσιαστικά καταργώντας το Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των Ο.Τ.Α. μετακυλώντας τα βάρη στις πλάτες των δημοτών;

Ο Σύλλογος Εργατοϋπαλλήλων του Δήμου μας δηλώνει αποφασισμένος να προασπίσει τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να αγωνιστεί για τις κατακτήσεις των εργαζομένων και το Δημόσιο συμφέρον. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανένα Διοικητικό Συμβούλιο μιας Αναπτυξιακής Εταιρίας να μετατρέψει σε τσιφλίκι του το Δήμο μας , εκχωρώντας αρμοδιότητες, έργα και υπηρεσίες που παρέχει δωρεάν ο Δήμος καθώς και τη διαχείριση της περιουσίας του Δήμου σε ιδιωτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, μαζί με το σύνολο των εργαζομένων στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν πρόκειται να μείνουμε με "σταυρωμένα χέρια" να παρακολουθούμε το τέλος των Ο.Τ.Α.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά προς κάθε κατεύθυνση ότι, οι παρεμβάσεις και οι κινητοποιήσεις μας μαζί με την Ομοσπονδία μας (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) ,για να αποτρέψουμε την πλήρη ιδιωτικοποίηση των Δημοτικών Υπηρεσιών θα είναι δυναμικές και μαζικές τόσο σε συνδικαλιστικό όσο και σε νομικό επίπεδο.

Έχουμε αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι, έχουμε και την θέληση και την δυναμική να ανατρέψουμε ακόμη χειρότερες περιπτώσεις αντεργατικών επιθέσεων χωρίς να φοβηθούμε κανέναν και τίποτα.

Το ίδιο θα πράξουμε και τώρα!

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ"

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλούς αγώνες να έχουμε!

  Η Δημοτική Συνεργασία Αργυρούπολης-Ελληνικού χαιρετίζει όλους/-ες τους συνδημότες και συνδημότισσες που την ανέδειξαν αξιωματική αντιπολίτευση στον Δήμο, ενισχυμένη σε έδρες και ποσοστά.

Κεντρική προεκλογική εκδήλωση

Σας περιμένουμε στην κεντρική προεκλογική μας εκδήλωση, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 20.30, στην πλατεία Σουρμένων.