Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ, ΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ, ΜΑΓΑΖΙΑ και ΔΗΜΟΥΣ

 


Η ακρίβεια, που είχε εκδηλωθεί με απειλητικό τρόπο ήδη πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει γίνει πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα που βασανίζει τις λαϊκές οικογένειες και φαίνεται ότι θα έχει διάρκεια.

Αιτία είναι η κερδοσκοπία και οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου, πάνω στις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας, των κλιματικών αλλαγών και του πόλεμου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέσα σε αυτή τη δυστυχία για τους πολλούς, υπάρχουν οι λίγοι που αυξάνουν ραγδαία τον πλούτο και τη δύναμή τους.

Είναι αυτοί που κυβερνούν τον κόσμο και τη χώρα μας, που διαφεντεύουν τη ζωή μας.

Χωρίς την κερδοσκοπία και τους ανταγωνισμούς, που όμως είναι στη φύση του κεφαλαίου και αποκτούν στις μέρες μας ιδιαίτερα καταστροφικό χαρακτήρα για την κοινωνία, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικά.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη.

Όχι μόνο γιατί τα μέτρα που παίρνει είναι ανεπαρκή για να καλύψουν τις απώλειες του λαϊκού εισοδήματος αλλά κυρίως γιατί, ψυχή τε και σώματι, υπηρετεί, είναι μέρος του, το σύστημα που δημιουργεί το πρόβλημα.

Η ακρίβεια δεν πλήττει μόνο τους εργαζομένους, άνεργους, συνταξιούχους, μικροεπαγγελματίες, πλήττει καίρια και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το κόστος των δήμων σε καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο) για την κίνηση των οχημάτων τους και τη θέρμανση των κτιρίων τους, συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων, καθώς και το κόστος του ρεύματος για τον φωτισμό των δρόμων, πλατειών, αθλητικών εγκαταστάσεων, παιδικών χαρών, κτιρίων κλπ, έχει πολλαπλασιαστεί.

Επίσης αυξημένο τίμημα έχουν και μια σειρά υλικά και αγαθά που προμηθεύονται οι δήμοι για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους (όπως πχ τα τρόφιμα για τους παιδικούς σταθμούς).

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και είναι ορατός ο κίνδυνος για μετακύλιση μέρους του αυξημένου κόστους στους πολίτες είτε για υποβάθμιση των υπηρεσιών των δήμων.

Η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) έχει αναδείξει το πρόβλημα και έχει διατυπώσει αιτήματα προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

Δεν φαίνεται όμως διατεθιμένη (λόγω του ότι σε αυτή κυριαρχούν οι κυβερνητικές και γενικότερα συστημικές δυνάμεις) να αντιδράσει δυναμικά απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης, που οπως και γενικότερα, τα μέτρα που έχει εξαγγείλει για τη στήριξη των δήμων, είναι εντελώς ανεπαρκή.

Η δημοτική αρχή του δήμου μας δεν κάνει ούτε καν αυτό που κάνει η ΚΕΔΕ.

Έστω να μιλήσει για το πρόβλημα.

Ούτε λόγος για να ενημερώσει τους πολίτες και να τους καλέσει σε εγρήγορση.

Ούτε λόγος για να ασκήσει κριτική στη δική της κυβέρνηση.

Όλα αυτά τα θεωρεί επαναστατική γυμναστική. Προτιμά να εμφανίζεται ως ο καλός πατερούλης που όλα τα καταφέρνει και οι πολίτες πρέπει να του οφείλουν υποχρέωση.

Όλα τα τερτίπια όμως των κεντρικών και τοπικών αρχόντων, που συσκοτίζουν/υποβαθμίζουν τα προβλήματα, προσπαθούν να ξεγελάσουν/καθησυχάσουν τον κόσμο, να τον κρατούν καθηλωμένο, να περιμένει κάποιο σωτήρα, έχουν τα όρια τους.

Κάποια στιγμή αποκαλύπτεται ο ρόλος τους και έχουν την τύχη που τους αξίζει.

Η ελπίδα βρίσκεται στην κίνηση αυτών που υφίστανται τις συνέπειες της μεγάλης ακρίβειας και γενικότερα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στην ανάπτυξη ενός κεντρικού και τοπικού, πολύμορφου κινήματος διεκδίκησης μέτρων που θα ανακουφίζουν άμεσα όπως:

✅️ Μείωση/κατάργηση των έμμεσων φόρων σε προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.

✅ ️Μέτρα ελέγχου των τιμών ή/και διατίμησης για την πάταξη της αισχροκέρδειας.

✅ ️Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας. Καθιέρωση Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

✅️ Κάλυψη του συνόλου της αύξησης του κόστους καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας των δήμων, με έκτακτη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση.

Αλλά και μέτρων/αλλαγών μεγαλύτερου βάθους όπως:

✅️ Κρατικοποίηση με εργατικό έλεγχο της ενέργειας (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ).

✅️ Κατάργηση των χρηματιστήριων ενέργειας και δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

✅️ Σταθερή και πολλαπλάσια από την σημερινή χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για να μπορούν να ανταποκρίνονται στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους.

✅️ Οριστική κατάργηση της ανταποδοτικότητας στις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού των δήμων.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καλούς αγώνες να έχουμε!

  Η Δημοτική Συνεργασία Αργυρούπολης-Ελληνικού χαιρετίζει όλους/-ες τους συνδημότες και συνδημότισσες που την ανέδειξαν αξιωματική αντιπολίτευση στον Δήμο, ενισχυμένη σε έδρες και ποσοστά.

Κεντρική προεκλογική εκδήλωση

Σας περιμένουμε στην κεντρική προεκλογική μας εκδήλωση, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 20.30, στην πλατεία Σουρμένων.